Positieve Gezondheid

Wij werken samen met Institute for Positive Health

en bieden het gesprek Positieve Gezondheid aan

Er is zoveel meer mogelijk met Positieve Gezondheid

Mensen zijn niet hun aandoening. Toch focussen we doorgaans wel op. Alle aandacht gaat uit naar hun klachten en gezondheidsproblemen, en hoe we die kunnen oplossen. Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek. Het accent ligt niet op ziekte. Maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt.

Gezondheid is breder dan de afwezigheid van ziekte en klachten. Elementen als veerkracht, zingeving en zelfmanagement staan steeds meer centraal.

Machteld Huber – Institute For Positive Health

Wat is Positieve Gezondheid?

Mensen zijn niet hun aandoening. Toch focussen we daar in de zorg doorgaans wel op. Alle aandacht gaat uit naar hun klachten en gezondheidsproblemen, en hoe we die kunnen oplossen. Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek. Het accent ligt niet op ziekte. Maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt.

Hoe werkt Positieve Gezondheid

Positieve Gezondheid is een bredere kijk op gezondheid, uitgewerkt in zes dimensies. Met die bredere benadering draag je bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Én om zo veel mogelijk eigen regie te voeren.

Mensen die de vragenlijst invullen, kunnen met het spinnenweb in kaart brengen hoe zij hun gezondheid ervaren. Voel je je bijvoorbeeld gelukkig of juist eenzaam? Lukt het je om de dagelijkse dingen te doen, zoals het huishouden? Beleef je nog plezier aan je bezigheden?

Zorgverleners en patiënten kunnen met die uitkomsten een heel ander gesprek voeren. Wat is voor jou echt belangrijk? Wat zou jij willen veranderen?

Samen bedenken ze vervolgens wie (of wat) kan helpen om de situatie te verbeteren.

Leuk om te kijken

In het filmpje van Institute for Positive Health hieronder wordt uitgelegd wat Positieve Gezondheid is en hoe het werkt.

Zelf aan de slag met Positieve Gezondheid

Maak een keuze uit de onderstaande vragenlijsten. Je komt dan op de website mijnpositievegezondheid.nl en beantwoord de vragen. Of download voor een korte versie de uitdraai op papier.

Positieve Gezondheid bij IPSO Centrum Midden-Brabant

Onze opgeleide professionele vrijwilligers bespreken graag jouw uitkomsten in het ‘andere gesprek.’ Wat is voor jou echt belangrijk? Wat zou jij willen veranderen? Wat kan helpen om de situatie te verbeteren om zo weer je eigen regie te voeren?